PenAgain Twist n Write kényelmi töltőceruza (grafit) gyerekeknek, több színben
PenAgain Twist n Write kényelmi töltőceruza (grafit) gyerekeknek

2019-es pedagógus expón találkoztam Rostáné Csillag Judittal, s az általa forgalmazott finomotorika fejlesztő eszközökkel. Engem egy perc alatt meggyőzött, hogy mennyire hasznosak. Majd egyeztetés után ki is választottam kisfiamnak az egyik „ceruzát” a PenAgain Twist n Write-ot .
A kisfiam el is nevezte rakétának, majd én is. Sokat fejlesztett a ceruzafogásán és jobb kedvvel ült neki feladatok megoldásának.
Juditról kiderült a beszélgetés alatt, hogy nem csak ezek forgalmazásával foglalkozik, de dominancia vizsgálatokat is végez. Segít az óvónőknek is, megtanítja nekik felismerni, hogy ha esetleg probléma lehet, hogy mi az a dominancia vizsgálat, s miért fontos figyelnünk a gyerekek fejlődésére, az alábbi beszélgetésből kiderül. Fogadd szeretettel!

– Mióta foglalkozol dominancia vizsgálattal és miért kezdtél bele?

– 3 és fél éve foglalkozom a dominancia vizsgálattal. Szerettem volna bővebb ismereteket szerezni a kezességről és úgy láttam, hogy sok esetben már szinte későn kezdenek ezzel foglalkozni. Sokszor a gyerek már átszoktatja magát, mire hozzám eljönnek.

– Milyen problémákban segíthet ez a vizsgálat?

– A nem domináns kéz használata sok problémát hordoz, hordozhat magában. Van aki akkor jön, amikor dadog a gyereke, van akinél diszlexiát diagnosztizáltak, de az is előfordul és leginkább ez a jellemző, hogy iskolakezdés előtt a szülő szeretné tudni, hogy milyen kezű a gyereke, mert mindkét kezét váltakozva használja a rajzolásnál.

– Milyen nehézségeket tud feltárni egy ilyen felmérés?

– Nem a nehézségek feltárása a célja a vizsgálatnak, inkább fordítva mondanám. A célja annak a kéznek, annak az agyfélteke működésnek a feltárása, amivel a gyerek eredendően jól tud működni.

– Mennyi ideig tart egy ilyen vizsgálat?

– A vizsgálat kb. két órát vesz igénybe, ennek egyik része a szülővel való megbeszélés, a másik maga a játékos vizsgálat.

– Milyen kérdésekre kaphat választ egy szülő?

– A vizsgálat célja a kezesség feltárása és a kézhasználat mögött álló tényezők feltárása.

– Terápiát is javasolsz a végén?

– Én balkezes tanácsadóként dominancia vizsgálatot végzek, amennyiben úgy látom, hogy szükséges kiegészítő torna-terápia egyéb rejtett problémák miatt, akkor igen, van egy kialakult szakértő csapat, akikhez tovább tudom irányítani a családokat.

– Mikor lehet leghamarabb elvégezni ezt a vizsgálatot (hány évesen)?

– Már 4-5 évesen megkíséreljük megállapítani a dominanciát. Nagyon fontos, hogy még az írástanulás előtt tárjuk fel a dominanciát. Megkönnyítjük vele a gyerek életét.

– Milyen segédeszközöket javasolnál az ovisoknak, hogy a finommotorika jobban fejlődjön?

– Először is, hogy minél kevesebb telefon vagy táblagép kerüljön a kezükbe és minél több manuális valódi játék. A gyurma játék, vagy az otthoni tésztagyúrás-csipegetés most az ünnep közeledtével. Apró papírok felragasztása egy lapra remek kikapcsolódás és ügyesedik vele a kezük is. Célzottan a ceruzafogás kialakításához a cseppkrétát javaslom a kisebbeknek, majd a háromszög krétát. Számos ceruzafogó hasznos segítség, nagy csoportban a PenAgain ceruzát ajánlom azoknak, akiknek nehezen és nagy nyomatékkal sikerül csak rajzolniuk.

Látható, hogy a szép kézre (jobb kézre) szoktatás még a 80-as években is működött, sajnos sok esetben ezzel komoly problémákat okozva a gyermekek tanulási folyamataiban. Ma már tudjuk, nagyon fontos, hogy ne pakolgassuk át bal kézből jobb kézbe a ceruzát, mert káros következményei lehetnek ennek.
Sok érdekesség fellelhető a témáról a https://balkezesgyerekek.hu/ weboldalon.

*Borítókép: Photo by Phil Hearing on Unsplash

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .