Februárban volt szerencsénk részt venni egy rendezvényen, a Pedagógus Expón. Nem csak az oda érkező tanárok érdeklődése okozott örömet, hanem az is, hogy hasonlóan gondolkodó kiállítókkal találkozhattunk. Néhányat „elhozok” nektek.

Látszott, hogy saját „termékeire” mind nagyon büszkék, s szívesen mutatják be azt. Mint matekos tanár, mindig keresem a jó logikai játékokat. Hiszem, hogy minden tantárgy megszerettethető a gyermekekkel, csak nem mindegy, milyen csatornán keresztül. Így találkoztam Gergely Ferenccel, a www.curiocity.hu ügyvezetőjével.

A játékos fejlesztéssel kapcsolatban Ferivel ugyanazon a véleményen vagyunk, azt hiszem. A játék előbb legyen élvezetes a gyermek részére, s később legyen meg annak jótékony hatása is. Emiatt örültem, amikor nagyon klassz logikai és matematikai játékokkal találkoztam náluk, a Brainy Band játékcsaláddal. Igazi Kánaán volt számomra ?.

Szórakoztató lehetőséget adnak gyakorolni az összeadást – kivonást – szorzást – osztást, de még a törtekkel való műveleteket is. Ami pedig a legjobb bennük, hogy már 4 éves kortól játszhatjuk a gyerkőccel, egészen addig, amíg meg nem unja. Mindegyik játék egészen 8-9 éves korig fokozatosan nehezíthető. Tapasztalatból írom, hogy idősebb gyerkőcök is ugyanúgy élvezik ezeket a játékokat ?, hiába nőttek túl a kijelölt korosztályon.

Alig vártam, hogy a csoportjainkban is kipróbáljam a társasjátékokat. A gyerekek is nagyon megszerették azokat. Volt nem egy olyan órám, amelyet a játékok miatt kellett tovább tartanom, mert nem akarták abbahagyni azt.
Játék közben volt felszabadult nevetés, meglepődött kiabálás, sőt előfordult néha sértődés is, aminek aztán megbékélés lett a vége.

S mindeközben észrevétlenül fejlődtek a gyerekekben olyan képességek, amelyek elengedhetetlenül fontosak az eredményes tanuláshoz.

A Macskabagoly-t és a Multibloom-ot különösen élvezte mindenki. A Macskabagollyal erősödött a logikájuk, a problémamegoldó gondolkodásuk, a figyelmük, míg a Multibloom inkább a matematikai gondolkodást fejlesztette, illetve a szorzótáblát erősítette meg bennük.

Utolsó órán pedig előkerült a Numberloor játék, mellyel a csökkenő/növekvő sorrendiséget, illetve az összeadást – kivonást „gyakorolták” a lurkók. Még sok játék vár kipróbálásra, s a csoportjaimmal együtt várjuk újra a közös játékot is.

Addig is szívből ajánlom őket nyári szünetben is! A következő hetekben éppen ezért, ezekkel a játékokkal részletesebben is megismerkedhettek.

Egy fontos dolgot szem előtt kell tartanunk mindig: játszani minden gyermek szeret, játékosan képességeket fejleszteni pedig minden szülő, minden tanár szeret, hiszen ez közös öröm.

Szívesen megosztom tapasztalataimat, hogy könnyebben tudjátok Ti is megválasztani a gyermekeitek számára megfelelő játékokat. Addig a képek magukért beszélnek!

*Borítókép: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .