Szülőként az élet nem könnyű.
Éppen 16 éves lányom állapította meg pár napja:

–   Nagyon nehéz lehet szülőnek lenni!

Nem egyszerű, az biztos.
Van elég mindennapi gond, felelősség, probléma, konfliktus.

Na meg persze vannak céljaink, vágyaink. Nekünk szülőknek is, és a gyermekeinknek is. Sokszor a mi céljaink éppen bennük testesülnek meg. Hiszen még hangoztatjuk is:

–     Azért dolgozunk, hogy nektek jobb legyen, mindenetek meglegyen, tudjatok tanulni, fejlődni, legyen lehetőségetek minél több mindent megismerni.

És igyekszünk nagyon. Dolgozunk, vállaljuk a felelősséget, tervezzük a jövőt, figyeljük az idők szavát, támogatunk, erősítünk, gyógyítunk, vigasztalunk, szervezünk és tanulunk – velük, nekik, értük és néha helyettük.

 

Ahogy elérik az iskolás kort a legfőbb feladattá a tanulás válik.
A tanulás, ami meg kell, hogy alapozza a felnőtti létét, ami segítséget kell, hogy adjon az önállóvá válásban.
A tanulás, aminek eredménye érdemjegyekben, vizsgaeredményekben mutatkozik meg, és ezek az eredmények meghatározzák gyermekünk jó néhány elkövetkező évének lehetőségeit, a pályaválasztását, életének egy jelentős részét.

S még akkor is így van, ha nem értünk ezzel egyet.
Így hát segítenünk a tanulásban. Amikor és amíg tudunk.
De hát nem mindig tudunk, s egy idő után már nem is akarunk, hiszen az önállóvá válásnak a tanulásban előbb kell megtörténnie, mint a munkában, vagy az életvezetésben.

Tanulás-módszertani tanfolyamunk bemutatása során nagyon sok szülővel találkozom. Évről évre erősebb, nagyobb az igény a tanulási segítség iránt.

Egyre többen keresnek megoldást, mert látják, hogy a gyerekekre zúduló információ-mennyiséggel és követelményekkel már nem nagyon tudnak megküzdeni.

 

Szülőként pedig érthetően nem mindegyikünk matek, történelem vagy angol tanár, és különösen nem tanulás-módszertani szakértő. Viszont mégis érezzük, hogy muszáj segítenünk.

A mi foglalkozássorozatunk, a „Tanulnijó” tanfolyam sikeresen megoldja ezt a problémát. Konkrét módszereket tanítunk a gyerekeknek a konkrét tanulási problémák, helyzetek, feladatok megoldására.

S nem csak megtanuljuk ezeket a technikákat, hanem a gyerekek tanulási helyzeteiben alkalmazzuk, be is gyakoroljuk, hogy önállóan is tudják használni. Ezek a módszerek több mint 25 év gyakorlatából alakultak ki, és immár 10 éve országos franchise-ként – tanfolyami rendszerünkben – eredményesen működnek.

De a tanfolyamunk nem juthat el mindenkihez – sajnos.
Ezért úgy gondoltam, leírom lépésről lépésre.

Leírom rajzokkal, példákkal illusztrálva, hogyan működik a tanulás, ha a megtanulandó tananyagokhoz tudunk társítani konkrét, eredményes, bevált módszereket.

Így lehetővé válik, hogy Ön is – kedves Szülőtársam – olyan módszereket mutasson gyermekének, alkalmazzon otthon, gyermekével kicsit együtt tanulva, amelyek a gyakorlatban már sokszor beváltak a problémásabb, részképesség zavarokkal küzdő gyermekek, és a legtehetségesebb kitűnő tanulók esetében is.

Egy egységes tanulási szemléletet fog megismerni sok apró, konkrét lépésre, technikára bontva.

Én úgy hívom: ALKOTÓ TANULÁS

Az alábbi kérdésekre adnak választ az itt következő fejezetek:

1.   Milyen képességek kellenek a tanuláshoz, és hogyan segíthetjük ezek fejlődését szülőként?

2.   Hogyan tegyük játékossá a párosítható tartalmak tanulását?
(Évszám és esemény, költő és verse, szó és szófaj,
idegen szó és magyar jelentés, ország és főváros stb.)

3.   Hogyan válhat a tudatos lényegkiemelés az alkotó tanulás alapjává?

4.   Milyen konkrét módszerek segíthetnek a memoriterek
– versek, meghatározások, szabályok – tanulásában?

5.   Hogyan válhat a szöveges tananyagok tanulásában a vázlatkészítés élményszerű – szinte észrevétlen – tanulássá?