A GYILKOS CSEND

Nem szólni a gyerekünkhöz órákon, napokon vagy akár heteken át, mert rossz fát tett a tűzre… Bevett gyermeknevelési fogás volt ez hosszú-hosszú évtizedeken-századokon át. Volt? Sajnos nem feltétlenül jogos a múlt idő, van ahol még ma is alkalmazzák. Elsőre nem is tűnik olyan rossz ötletnek. Végül is nem emelünk kezet … Olvasd tovább

Hány éves kortól maradhat otthon a gyerek egyedül?

Hány éves kortól maradhat otthon a gyerek egyedül?- Ha beírjuk ezt a kérdést az internetes keresőbe, nagyon sok hasonló témájú cikkel, és néhány rosszul végződő történettel találkozhatunk. Magyarországon- más európai országokhoz hasonlóan- nem szabályozza a Gyermekvédelmi Törvény egyértelműen, mely életkorban hagyható a kiskorú felügyelet nélkül. Mit jelent a “felügyelet nélkül” … Olvasd tovább

Ha végre itt a nyár…

El tudom képzelni, hogy a gyerekek már mennyire várták a szünidőt. Annak idején mi is jó nagy betűkkel a táblán jeleztük a tanárainknak, lassan ideje feladniuk az irányú terveiket, hogy még tudást préseljenek a fejünkbe… ó-ió-ció-áció-káció-akáció-vakáciooooo Ennek a szónak ma is mágikus ereje van. Gyermekszemek felcsillannak, pedagógus kollégák megnyugodnak tőle, … Olvasd tovább

Milyen a jó iskolatáska?

A jó táskaválasztás és táska hordás egész iskolás korban fontos, hiszen a kisgyerekkortól a serdülőkoron keresztül a fiatal felnőttkorig megfelelő táskával kell járjanak gyerekeink. A jó táska: az életkornak megfelelő méretű, típusú,könnyű, tagolt, ergonómiailag a gerinchez igazodó, tartós, jó teherbírású kell legyen.

Olvasd tovább

Menjen vagy ne? Melyiket válasszam?

Ezen a héten az iskolába lépés időszakát, nehézségeit szeretnénk bemutatni. No nem csak az általános iskolába kerülést vesszük górcső alá, hanem a további iskola váltásokkal is foglalkozunk majd. Heti témáink között előkerül természetesen, hogy mikor mit tehet a Szülő, milyen elvárásai lehetnek a gyermek irányába, s hogyan tudja átsegíteni ezeken a korántsem egyszerű helyzeteken.

Olvasd tovább

A Plukkido táblajátékokról

Minden családban, ahol pici gyermek van, nem ismeretlen problémák az ilyen helyzetek. S azt pedig tapasztalatból tudom, hogy a szülőknek íródott nevelési tanácsok kézikönyve sincs mindig kéznél. Pedig de jó lenne egy állandó segítő csapat! Éppen ezért tartottam zseniális ötletnek a Plukkido játékot. Azokban a nehéz pillanatokban amikor erre a csapatra lenne szükségünk, igazából ott teremnek a játékon keresztül mellettünk.

Olvasd tovább

Jákosan matekosan :) – Curiocity

Februárban volt szerencsénk részt venni egy rendezvényen, a Pedagógus Expón. Nem csak az oda érkező tanárok érdeklődése okozott örömet, hanem az is, hogy hasonlóan gondolkodó kiállítókkal találkozhattunk. Néhányat „elhozok” nektek 😊. Egy fontos dolgot szem előtt kell tartanunk mindig: játszani minden gyermek szeret, játékosan képességeket fejleszteni pedig minden szülő, minden tanár szeret, hiszen ez közös öröm.

Olvasd tovább

Aki bújt – bújt, aki nem – nem! Jövök!

Nem tudom ki, hogy van vele, de én nagyon szeretem nézni a gyerkőceimet, amikor játszanak. Mindig nagyokat nevetek rajtuk, már ha nem éppen egymást nyúzzák. Szokták mondani, hogy minden életkornak meg van a maga tipikus játéka. Ezt szerintem nagy mértékben befolyásolja a gyermek személyisége, hogy van-e tesó, anya meg apa mennyit foglalkozik vele, de az is, hogy jár-e bölcsibe vagy oviban meddig van bent.

Olvasd tovább