Megmérettetés? Számvetés? Izgalom? Öröm vagy csalódás? Ez is, az is! Nem sokára kiderül!

Idén kegyes volt a feladatlap az érettségi első napján. Talán nem érezték a jelöltek ezt a többórás munkafolyamat során, de utólag biztos belátta a többség, hogy a játékról, a játékkutatásról értekezni akár jónak is mondható.

A játék és a hozzátartozó elméletek akár közel is állhatnak a diákokhoz, persze versenyhelyzetben minden más színezetet kap.

A szöveg valóban száraz volt, de egyértelmű, s a lábjegyzet is segíthette a munkát. A kapcsolódó feladatok egyenesen és pontosan kérték számon a szövegben olvasott tényeket. Néhány szakértő megkérdőjelezte több fórumon, hogy a maximális pont elérésére van-e esély egy ilyen szövegértő feladat kapcsán. Nem sokára kiderül!

A feladatsor egyike, a szövegalkotás a szinkronizált filmekről szóló érvelést kínált az érettségizőknek, vagy választhattak egy hivatalos levélírást is egy éppen megtalált régészeti emlékről.

Érdekes mind a kettő, s talán az utóbbi az, mely kötöttebb formákat kíván, így a biztosra menő vizsgázók többsége valószínű ezt választotta. Nem sokára kiderül!

A második részben egy műértelmező szövegalkotás volt a feladat, másnéven klasszikus novellaelemzés a maga megbízható szabályrendszerével, felépítésével. Mándy Iván Nyaralás című történetének középpontjában az édesanya és fia kapcsolata áll. A feltáróelemzés szempontjai ehhez kapcsolódtak.

Az összehasonlító verselemzést választók József Attila és Radnóti Miklós egy-egy műve alapján a szerkezeti jellemzőkre, a költői én és a külvilág viszonyára, valamint a kert- és a virágmotívum jelentésére fókuszálhattak a két versben. Érdekes, hogy a két költő egy-egy másik verse már szerepelt 2017-ben ebben a feladatrészben, sőt József Attila azóta évente.

Mindkét szövegalkotás közel álló művekről szólt, így ha felüdülést nem is jelentett az érettségizőknek a maximum 150 perces munka, de az elmúlt évek tapasztalatai, s az írásbelire való készülés során megfelelő gyakorlatra és tapasztalatra tehettek szert. S hogy milyen eredménnyel? Nem sokára kiderül!

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .