2019 érettségi: a matekfeladatokról…

Matematika szakosként minden évben érdeklődve várom, hogy milyen feladatokkal teszik próbára a fiatalok tudását.

Éppen ezért kicsit vegyes érzelmekkel olvasom a feladatokkal kapcsolatos véleményeket akár a gyermekek akár a szülők részéről…

Ugyan nem tanítok gimnáziumban, de ebben az évben is 4 gyerkőcöt készítettem fel az érettségire.

Azt gondolom, hogy eléggé látható, mely témakörnek súlyozottabb a számonkérése.
Jómagam kiemelt témakörként kezelem mindig a kombinatorika-valószínűségszámítás-statisztika hármast, mert a választható feladatok között előfordulnak elég nagy bizonyossággal. Hasonlóképpen ennek a “csapatnak” a tagja a koordinátageomateria illetve a térgometria.

Éppen ezek miatt nem okozott meglepetést az ezévi feladatsor sem.

A feladatsor első része (melyben 12 feladatot kellett megoldaniuk, s ha hibátlanul tették ezt, akkor 30 pontot szerezhettek érte) könnyű volt.

Itt azért könnyen megszerezhető volt az elégséges osztályzathoz szükséges pontok nagy része (25 ponttól már elégséges az osztályzat).

A feladatsor második részének a problematikája sem a feladatok nehézségében rejlett…

Inkább abban , hogy hosszú szöveges feladatok voltak. Így érthetően sokaknál lehetett kevés az idő azok befejezésére.

Azt gondolom, hogy míg kettes vagy hármas osztályzat megszerzése könnyű volt,addig a négyes vagy ötös jegyekért már kicsit gyorsabbnak és ügyesebbnek kellett lenni.

Azt is gondolom, hogy nehéz ekkora osztálylétszám és ennyi óraszám mellett a matematika minden területén “kiképezni” a gyerekeket, s nem is ez a cél.

Amikor a tanítványaim is megkérdezik, hogy minek ennyit… hol fogják ők ezt használni…

Olyankor mindig elmondom, hogy a gimnázium arra való, hogy a tantárgyakből elégséges ismereteket szerezzenek ahhoz, hogy későbbi továbbtanulásnál el tudják dönteni, mivel szeretnének foglalkozni…. S ehhez kapják is meg a megfelelő tudást.

Tehát nem lesz mindenki ötös matematikából vagy magyarból, akár történelemből. Az viszont jó, ha legalább azt látja, hogy miből jó…

Oszd meg, ha hasznosnak találod! Köszönöm :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..