Én még ugyan előtte állok ennek a mondatnak, de sokunknak most ősszel már indul a gyermeke az iskolába. Szeretnénk, ha ez jó élménye lenne, ha könnyen venné az akadályokat.

Abban biztos vagyok, hogy az első néhány év fogja meghatározni, hogy milyen lesz a hozzá állása a tanuláshoz. Az elmúlt héten szó volt az iskolaérettségről, milyen képességeket vizsgálnak ekkor, s mivel segíthetünk otthon a gyermekinknek, hogy ezek a képességek fejlődjenek.

Mivel szerettem volna körbejárni ezt a témát is, emiatt megkérdeztem egy óvónő ismerősömet, hogy szerinte mit tegyünk, ha iskolába készül a gyermek?

„Nehéz kérdés. Sokan iskolát választanak, vannak olyanok, akik tanító nénit. Ennek a kettőnek egyensúlyban kellene lennie. A gyerekek nem egyformák, így ami az egyiknek jó a másiknak már nem biztos. Személyre szabottan kell kezelni ezeket a dolgokat.

Nagyon fontos, hogy a szülő ne azt az iskolát vagy tanító nénit válassza, aki neki megfelelő, hanem aki a gyerekének jó. Erre alkalmasak az iskolák által szervezett iskola előkészítők, illetve beszélgetős délutánok.

Mikor elgondolkodunk, hogy iskolába menjen-e a gyermek több dolgot kell figyelembe vennünk.

1. A legfontosabb az, hogy az óvodapedagógus hogy látja a gyermeket. Mennyire tartja érettnek intellektuálisan, érzelmileg, szociálisan, mennyire képes a gyermek megtalálni önmagát és a csoportban a helyét.

2. A gyermek képességei jó alapnak tekinthetők, de az is lényeges, hogy érzelmeit képes-e kordában tartani.

3. A Difer teszt alapján szoktak a szülők döntést hozni. A teszt nagy segítség abban, hogy felmérjük a gyermek pillanatnyi tudását és információt kapjunk arról, hogy mely területeket kell még fejleszteni. Iránytűnek jól lehet használni.

4. Iskolaérettség több dologból tevődik össze /testi, lelki és gondolkodási folyamat eredménye /

5. Fontos, hogy a gyermeknek milyen képességei vannak és alkalmas-e az iskolára.”

Magyarországon, a nemzetközi helyzethez képest, nagyon jól megoldott az óvóda-iskola átmenet. A gyerekeknek és a szülőknek lehetőségük van az iskolákba elmenni, bemutató foglalkozásokon részt venni, megismerni az iskola hangulatát és a leendő tanító néni személyiségét is.

A LEGFONTOSABB TANÁCS: ha gyermek látja a szülő félelmét az iskolakezdéstől, vagy bizonytalan az iskolakezdéssel kapcsolatban, akkor ő is félni fog, s benne is bizonytalanság lesz.

NEM KELL FÉLNÜNK! A GYERMEKEK EBBEN A KORBAN RENDKÍVÜL GYORSAN ÉS JÓL ALKALMAZKODNAK.


Még akkor sem érdemes kétségbe esni,ha a Difer teszt kimutat valamilyen hiányt a részképességek területén, mert a magyar általános iskolák lehetőségeikhez képest nagyon segítik a gyerekek előmenetelét.

A gyermekednek a habitusa és a leendő tanító néni személyisége jó ha összhangban van. Ha a gyermeked mozgékony, ugrik, fut, mászik, akkor lehet egy kicsit karakánabb tanító nénit választani, ha pedig visszahúzódó, érzékenyebb, akkor pedig inkább olyan “tyúkanyó” személyiségű kollégát.

Szeptemberig pedig nagyon fontos a szabad játék, futkározás, bohóckodás apával és anyával. Nagyon fontos a támogató szülői háttér, a sok -sok dicséret, s ösztönzés, hogy bármire képes, ha akarja.

A kimutatott részképesség-hiányok a legjobban családi társasjátékokkal illetve közös munkával, családi közös tevékenységgel fejleszthetők.

Én is emlékszem amikor én léptem be először az osztályterembe, emlékszem az illatokra, s mivel vidéki iskola volt, s én se vagyok már mai csirke… így emlékszem a hajópadló nyikorgására, hogy nem volt szabad letenni rá a táskát, mert utána a ruhám bánta…

Emlékszem Julika nénire, az elsős tanító nénimre, hogy piros kosztüm volt rajta. Emlékszem a könyvekre, a kedvencem az olvasó könyv lett, a szép képei miatt.

Legjobban arra emlékszem, hogy mennyire szorítottam anyukám kezét. Nem voltam félős gyerek, de akkor minden új volt. Ahogy nekik is minden új lesz.

Azt gondolom, hogy a legfontosabb számukra is az lesz, hogy fogja anya vagy apa kezüket … s nem csak az első nap…

Betti


Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük