TV-mese

Sziasztok!

Bízom benne, hogy sok hasznos információt kaptatok tőlünk a mesékkel és hatásaikkal kapcsolatban.

Nekem egy dolog kicsit bökte a csőrömet. Ez pedig az, hogy tv-s mesét nem ajánlják a szakemberek.

Azt gondolom, hogy mesenézés kikerülhetetlen a mai világban (tisztelet a kivételnek). Mint szülő én is engem a gyerkőcöknek. A módja az már más… Vannak olyan tényezői melyekre valóban oda kell figyelni.

Sokan elmondták, hogy miért jobb az olvasott mese. Miért fejleszt jobban, ha a gyerkőcnek kell elképzelnie, amit hallott.

Szerintem a nézett mesével is szépen lehet fejleszteni, össze lehet közben bújni a gyerkőcökkel, lehet közösen nevetni, vagy megkönnyezni egy kis mesehőst. S kis is lehet egy kicsit kapcsolni közben.

Mikor a módjára gondolok, akkor azt értem ezalatt, hogy ez nem olyan cselekvés, mely nekem szabad időt ad, hogy mást csinálhassak, amíg ő/ők mesét néznek.

Fontos, hogy ez is közös cselekvés legyen. Közös élmény legyen a szülőnek és a gyermeknek is.

1. Ott kell lennem velük, mert lesznek kérdéseik.

Ezeket a kérdéseket meseolvasás közben felteszik, s meg is válaszolom nekik. Ugyan ilyen kérdések érkeznek a mesenézés ideje alatt is.

Ne maradjanak benne megválaszolatlan kérdőjelek! Ez okozhat számukra feszültséget. Ha Te kiegészíted azt, amit lát vagy elmagyarázod neki, hogy miért alakult így vagy úgy a történet.. akkor nem lesz gond.

2. Túl sok infó – túl rövid idő alatt…

Valóban vannak nagyon pörgős rajzfilmek, ezeket én sem engedem nézni a gyerkőcöknek. Pókember vagy a Batman nem egy 5 éves pláne nem egy 3 gyereknek való.

Vannak viszont mesék, melyek értéket képviselnek a mai világban is. Rövidek, így egy-két mese megnézése elegendő lesz a gyermekek számára is.

Nálunk pl a A nagy ho-ho-horgász, a Magyar népmesék, Pom-pom meséi ilyen mesék, de az újabbak közül Bogyó és Babóca, (M)Ilyenek az állatok, (s sorolhatnám még) ilyenek. Szívesen nézem én is velük.

3. Mikor nézheti?

Ezen is sokat gondolkodtam. Nálunk a reggeli mese kezd elkopni, átveszi a helyét a reggeli játék. Mielőtt oviba vagy bölcsibe mennek még kell egy kis egymás nyúzása, egy kis autózás a tesóval.

A mesenézés inkább fürdés utáni dolog. Elcsendesednek, lenyugszanak közösen. Választunk 1 esetleg 2 mesét, s azt megnézzük.

Fontos, hogy választhasson, később is ezt kell majd tennie. Jó, ha kicsiben kezdi megtanulni a döntések meghozatalát.

4. Fejlesztés?

Nálunk az is nagy élmény, ha nem én mesélek, hanem a gyerekek. Ha vége a mesének, akkor mindig megkérdezzük, hogy mi az, ami tetszett nekik benne. Melyik szereplő volt a kedvenc. (Igen, részről részre is változhat. A kisebbik csimotám most Gömbiért van odáig. 😊 )

Kérjük meg, hogy mesélje el, amit látott, mondja el mire emlékszik belőle. Hiszem, hogy ez is fejleszt rengeteget rajtuk.

Fejleszti a kommunikációs készségüket, a lényeglátásukat, a memóriájukat s nem utolsó sorban a figyelmüket.

Ha pedig megkoronázzuk olyan kérdésekkel, hogy milyen ruha volt rajta? Mit mondott amikor ez történt? Akkor pedig még a sulira is felkészítjük őket.

Miért? A gyermekek a legtöbb információt hallás (de még inkább) látás útján kapják. Ha kérdezünk és meséltetünk velük, akkor megtanulják, hogy figyelniük kell, s megtanulják elmondani is azt, amit láttak, véleményt alkotni.

Nem kampányolni akarok a nézett mesék mellett, de azt szeretném, ha nem ördögtől valónak tartanánk őket. Fontos, hogy jó legyen a mese megválasztása, életkornak megfelelő, és ne legyen benne agresszió.

Nagyon fontos, hogy legyünk a gyermek mellett mikor nézi, beszéltessük akár közben is, s mondjuk el mi is a véleményünket neki a látottakról. Más a célja így a mesének és más a célja annak, ha mi mesélünk neki!

Ezért fontos dolog, hogy nem szabad elfelejteni az olvasott mesét! Nem válthatjuk ki azt, nem kaphat csak tévéből mesét a gyerkőc!

Amennyi mesét megnéz a gyerkőc reggel, napközben vagy este, akkor legalább annyit olvassunk is neki! Olvassunk a dinókról, Csíkfalóról vagy legyen fejből pattant a történet, de legyen!

Mesés hetet!

Betti 😊

Oszd meg, ha hasznosnak találod! Köszönöm :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..