Nagyszüleink még sok esetben egy munkahelyen töltötték az életük nagy részét. Az életre szóló szakmák kora azonban lejárt.

A robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia térhódítása nagymértékben megváltoztatja a munkaerőpiacot és olyan szakmákat hoz létre, amelyek eddig nem léteztek. Ez azt is eredményezi, hogy számos szakma válik elavulttá és tűnik el. Egyes munkaerőpiaci előrejelzések szerint a most iskolapadban ülők 65-85 százaléka fog olyan munkakörben dolgozni, ami ma még nem is létezik. Talán ilyen nehéz helyzetben még sosem volt az oktatás, a tanulókat olyanra kell felkészítenie, amiről ma még nincs tudásunk.

Senki sem képes pontosan megjósolni, melyek azok a szakmák, amelyekre a nem is olyan távoli jövőben munkaerőt toboroznak. Az alábbiakban néhány olyan foglalkozás található, amelyek közül a most iskolapadban ülő fiatalok nagy valószínűséggel válogathatnak majd, és amelyekre a szakértők szerint 2025 és 2050 között nagy lesz a kereslet.

Önvezető autószerelő
A jövő autói önmagukat fogják vezetni. A javításukhoz azonban olyan szakemberre lesz szükség, aki a bütykölés régimódi szeretete mellett rendelkezik a modern technika széleskörű ismeretével is.

3D nyomtatási mérnök
A 3D nyomtatás a gyártás viszonylag új módja. Mindez különleges ismereteket igényel, ami magában foglalja a számítógéppel segített tervezést, a folyamatszervezést, a gyártást és mellette a mérőeszközök használatában való jártasságot is.

Drón forgalomirányító
Hirtelen robbantak be mindennapjainkba a drónok. Manapság elsősorban légi felvételek készítésére használjuk őket, de újabban az Amazon, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég már csomagok kiszállításában is alkalmaz drónokat. Hamarosan az élet minden területén ott lesznek. Ahogy létezik légiforgalom irányító a reptereken, szükség lesz drón forgalomirányítóra is, hogy felügyelje a drónok repülési útvonalát és elkerülhetőek legyenek a drón balesetek.

Újravadonosító szakember
Ők azok az újjáépítők, akik a beton dzsungeleket zöld övezetté alakítják. Az iparosítás utolsó két évszázadának maradványait számolják fel, az elöregedő gyárakat, szükségtelen épületeket, utakat erdőkkel és őshonos fajokkal helyettesítik.

Mindezen újdonságokhoz, a szakmai változások nyomon követéséhez a legfőbb képesség – amire mindenkinek szüksége lesz a közeljövőben – a folyamatos tanulás képessége. Ha ehhez vannak megfelelő módszereink, nyert ügyünk van. Nem merülünk el a változások tengerében, helytállunk az örökös megújulásban.

Cikkhez felhasznált források:

Szerző:  Fekete Zsuzsa

*Borítókép: Image by Alexander Ignatov from Pixabay

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .