Matematikából (is) korrepetálok, segítek a tanulásban nyolcadik osztályosoknak is. Örök kérdés, de most még aktuálisabb, hogy hogyan készüljön fel a gyerkőc a középiskolai felvételire. Néhány dolog, amit jó, ha tudunk a felvételiről. 45 perce van rá a gyermeknek, 10 feladatból áll (átlag 4,5perc/feladat) és mindezért, ha hibátlanul oldotta meg, akkor 50 pontot kaphat.

Azt gondolom, jó tudni azt is, hogy bár évente javul a felvételik eredménye, azért ez még messze van akár az atlag 25 ponttól is. Sajnos nagyon sokan érnek el 10 pontszám alatti eredményt, mindamellett vannak nagyon ügyes tanulók is, akik akár 48-50 pontot is megérdemelnek a végén. Ezzel a felvételivel tehát valóban szűrnek.

Olyan receptet nem tudok adni sajnos, ami mindenkinek működik, de tapasztalataimat szívesen osztom meg !

1.       Válaszd ki az iskolát!

Nagyon fontos, hogy ez legyen meg legelőször (mint esküvő esetén a ruha). Érdemes tudni, hogy, a kiszemelt iskolában a kiszemelt szakon mennyi szokott lenni a ponthatár, van-e szóbeli felvételi, stb. Ez határoz meg szerintem szinte mindent.

2.       Kezdj el készülni!

Legkésőbb nyolcadik elején el kell kezdeni a felkészülést. Ez gyermekfüggő, van akinek szerencsésebb már a 7.osztály második felében neki látni ennek a feladatnak.

3.       Haladj pontosan!

Én szeretem azt javasolni, hogy haladjunk szépen feladat típusonként. Gyakorlatilag 15-18 pontot az első négy – öt feladatból össze lehet szedni. Ez az átlag pontszámot közelíti, amit a gyerekek kapnak a felvételin. Ehhez törteket kell tudni összeadni-kivonni, osztani, szorozni, esetleg hatványozni, mértékegységet átváltani.
Egy kis kombinatorika  – amit egyébként nagyon szeretnek a gyerekek -, s végül némi statisztikai probléma megoldása adja a teljes feladatsort. Ez utóbbi sem ördögtől való.

4.       Minden héten gyakorolj!

Azt gondolom ezt nem kell agyon magyarázni. A rendszeresség is nagyon fontos. A sportolók is azért edzenek sokat, hogy szinte már az izmaik is emlékezzenek a mozdulatra.
A gyerkőcnek is jó, ha van olyan feladat típus, ahol időt tud nyerni. (1 és 2. feladat típus)

5.       Szombati rákészülés

Hát ezzel lehet egyet vagy nem egyet érteni, én kérem a gyermek szüleit, hogy legalább 2-3 alkalommal csináljon meg egy-egy feladatsort szombat délelőtt. Ugyanis ekkor van a felvételi.

Egyébként is kérem, hogy a korábbi feladatsorokból válasszanak, s oldja meg a gyerkőc végig. 45percig használjon tollat, utána ceruzát. Láthatom, hogy melyek mennek neki jól, s azt is, hogy mennyi feladatot tud megoldani 45 perc alatt.

6.       Meglepő lesz, de: Olvass sokat!

A feladatok közül legalább 5 szöveges feladat. Ebben még a legjobbak is tévedhetnek. Ezeknél a legfontosabb, hogy a gyerkőc ki tudja emelni a lényeges információkat, s megértse a feladat lényegét. Tehát ebben nagyon fontos a szövegértési képesség. Ehhez pedig az olvasás elengedhetetlen.

7.       Reális pontszám

Nagyon fontos, hogy lelkileg is támogassuk utódunkat. Nehéz feladat gyerekek dolga. A mostani nyolcadikosok tavaly karantén alatt online vagy feladatkiosztó rendszerben kapták meg a napi leckéket. Ne legyen teljesíthetetlen az elvárásunk feléjük! Persze a cél kell, de az legyen elérhető.

8.       Dicséret

Ez nagyon fontos. Tudjuk, hogy ő mindent megpróbált, megtett azért, hogy jól menjen!  Stresszhelyzet mindenkire más hatással van. Van aki szuper jól teljesít, van aki messze alul múlja magát közben. A sikerélmény és a dicséret fog a legtöbbet segíteni a nehéz helyzetben.

Betti

*Borítókép: tjevans képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .