Minden szülő arra törekszik, hogy olyan iskolába küldje a gyermekét, ami a jövőre készíti fel, ahol olyan dolgokat tanul, amire majd az élete, munkája során szüksége lesz.

A mai világunk rendkívül gyorsan változik. Az iskolák akkor dolgoznak jól, ha a könyvtárakban, interneten megszerezhető lexikális tudás bemagoltatása helyett olyan készségek elsajátítását segítik, amelyek a tanulókat alkalmassá teszik az állandó változáshoz való alkalmazkodásra. A kreativitás, a problémamegoldó- és alkalmazkodókészség, a másokkal való együttműködés, és mindenekelőtt a tanulás szeretete mind olyan készségek, amelyek nélkül a ma embere nem boldogul. Az oly divatos „lifelong learning”, élthosszig tartó tanulás a mostani tizenévesek életének elengedhetetlen részévé kell, hogy váljon a jövőbeli boldogulásuk érdekében.
A 21. század iskolája nem attól lesz időszerű és modern, hogy digitális eszközöket használ. Ezek nélkülözhetetlen kellékei a mának, ezek nélkül munkavállalóként senki nem boldogul. Elengedhetetlen azonban, hogy az iskolában a digitális eszközök használatát megfelelő pedagógiai módszerek kísérjék. Akkor választunk jól iskolát a gyerekünknek, ha ott az új ismeretek elsajátítása mellett teret kap a tevékenykedtetés, a projektmunka, a csapatmunka.

  • A kézírás mellett a gépírásnak, az anyanyelv mellett az idegen nyelvek tanulásának is megfelelő szerep jut.
  • Ahol szabad kérdezni, hibázni, saját ötleteket megvalósítani.
  • Azt erősítik, amiben a gyermek jó, ahol hisznek abban, hogy minden emberre szükség van.
  • Ahol az értékelés nem a gyerekről, hanem a gyerek fejlődéséért, a megfelelő előrehaladásáért történik.

Nekünk, szülőknek rendkívül nehéz a dolgunk. Mi nem ebben nőttünk fel, nem ilyen iskolában tanultunk. Azóta a világ teljesen megváltozott. Ne felejtsük, hogy a Z és Alfa generációk gyermekei mások, mint mi voltunk, más feltételek között, másképp tanulnak. Akkor teszünk jól, ha felkészítjük őket a rájuk váró próbatételekre, ha felkészítjük őket a változó világra. Szakmák tömege fog eltűnni és új szakmák tucatjai fognak megjelenni. Ezt gyermekünk csak állandó és folyamatos tanulással fogja tudni nyomon követni, úgy ha már elég fiatalkorban rájön, hogy „tanulni jó” és elsajátítja hozzá a hatékony módszereket.

Szerző:  Fekete Zsuzsa

*Borítókép: Image by Stefan Meller from Pixabay

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .