Már korábban írtam, hogy gyermekem most kezdte az általános iskolai pályafutását…

S azt is írtam, hogy kétségek között – az online oktatástól való félelmünk miatt – , de pozitívan állunk neki a tanévnek…

iskolakezdés kalandos útjai

Nézzük mi is történt az elmúlt 1 hónapban! A gyerkőc „beszokott” az iskolába, vagyis a legtöbb olyan helyzetbe belekerült, amiből a szabályokat, a viselkedési normákat megtanulhatta. Az első héten sikerült mindent bemutatnia csínytevéseinek kicsiny tárából. Hál’ Istennek kellő türelemmel és rutinnal fogadták a tanító nénik 😊. Padra, pad alá, pad mögé mászások, lökdösődés, vízzel spriccelés, repcsi reptetése óra alatt, s persze beszélgetés, amikor nem kéne… Mindent kipróbált, amit csak lehetett, s mindent meg is jegyzett magának. (s igen, más gyerkőc is csinálja, akár olyan is, aki otthon nem 😊 ) … Voltak ültetések, de ez csak azt szolgálta, hogy megtapasztalják a tanítók, melyik pajtás mellett jön ki belőle a legjobb oldala.

Ezek mellett a komiszságok mellett az iskolában sikerült megvillantania értékeit is. Mesélt a Honfoglalásról és az arról készült képről, amit készültünk megnézni a múzeumban. Azt hiszem a tanító néni kellő rutinnal rá is tapintott a kisfiam legérzékenyebb pontjára. Megkérte, hogy ezekkel az okosságokkal tűnjön ki, ne pedig a rosszcsontkodással. Ha ilyen okos dolgokat tud, akkor inkább erről ismerjék a tanárok is, ne pedig arról, hogy nem tartja be a szabályokat. Ez nálunk bevált 😊. Otthon is beszélgettünk vele erről. Mondhatnánk, hogy ez a tanár feladata, de tudnunk kell róla. Tudnunk kell arról, hogy mi is történik vele. Sokat nem tudunk már otthon tenni azon túl, hogy megbeszéljük.

Most minden héten végig lapozzuk a könyveit, s megnézzük, hogy mennyi új kis nyomdát kapott, melyik feladatok mennek a legjobban, s melyiket kell otthon gyakorolni. Persze szigorúan csak akkor, ha kedve is van. Ez az év szóljon arról, hogy megszereti az iskolát, megszereti a tanárait (már megtörtént), s megszereti az a folyamatot, hogy új dolgokkal ismerkedhet meg. Még ha az az új dolog néha nem is olyan, ami egyébként nagyon érdekelné őt 😊! Nem a kitűnő bizonyítvány a cél, hanem a sikerélmény! Hogy ráérezzen, tanulni jó!

(Borítókép és a cikkben használt képek forrása: pexels.com)

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .