A jó iskolatáska és a táska hordás egész iskolás korban fontos, hiszen a kisgyerekkortól a serdülőkoron keresztül a fiatal felnőttkorig megfelelő táskával kell járjanak gyerekeink.

A jó táska: az életkornak megfelelő méretű, típusú, könnyű, tagolt, ergonómiailag a gerinchez igazodó, tartós, jó teherbírású kell legyen.

Minden életkorban fontos az olyan iskolatáska, iskolai hátizsák kiválasztása amely szimmetrikus terhelést biztosít a törzs, a medence és az alsó végtagok számára.
Nézzük a JÓ táska legfőbb jellemzőit.

A gyermek a fiatal hátára jól illeszkedjen. Azaz széles pántokkal lehessen a vállra, hátra feltenni, a pántok hossza állítható legyen, és kimondottan jó, ha a pántok béleltek, párnázottak.

A táska hátsó része, amely a gerinc felől van ne legyen túl puha, de merev sem, hanem lehetőleg kövesse a gerinc görbületeinek vonalát, ezáltal jól feltámaszkodjon a hátra.

Az ilyen táska hát felőli síkját ha megnézzük, akkor enyhén homorú, több helyen párnázott és gyakran még kisebb légzsák is elhelyezkedik rajta a csigolyák vonalában annak érdekében, hogy a különböző testalkatú, nagyságú gyerekek hátához, derekához jól idomuljon, ne nyomjon.

A jól illeszkedő táska megtámaszkodik a háti gerincen, leér a derékig, és az alja megtámaszkodik a derék-medence vonalában.

A pontos feltámaszkodást elősegíti a vállpántok megfelelő beállítása, esetleg mellkas vagy derékhevederes kiegészítő rögzítéssel a törzshöz, derékhoz illeszkedést.

Ne felejtsük el a táska viselésnél, hogy a gyerek ruházatának vastagsága befolyásolja az illeszkedést. A nyár végén, ősszel jól beállított iskolatáska viselése egyből kényelmetlenné válik az őszi, téli kabát viselésekor.

A vállpántok, hevederek hosszát szimmetrikusan állítani kell. Arról se feledkezzünk meg, hogy közben nő a gyermek, a testmagasságához is szükséges a folyamatos beállítás.

Az iskolatáska legyen könnyű! Gondoljunk arra, hogy ez a táska tele lesz könyvekkel, füzetekkel, rajz és egyéb felszereléssel, aminek bizony komoly súlya van. Gyakran egy megpakolt iskolatáska súlya eléri az 5-10 kilogrammot.

Gyakran felmerül, hogy a túl könnyű táskában nincs elég „anyag”, kétséges a strapabíró képessége. Érthető ez az aggály. A jó táska könnyű, jó anyagból van, nem ázik át, vagy van esővédő zsákja.

élszerű a táskára adott garancia időt is megnézni, mert a jó táskákra általában két év garanciát legalább adnak.

A táska méretét a gyermek testméretéhez, testalkatához kell választani. Nem lehet egy iskolát kezdő kisgyereknek egy nagy iskolatáskát választani mondván, hogy legalább 4-5 évig jó lesz.

A túl nagy, derék-medence alá logó ráadásul megpakolt táska nem támaszkodik meg a gerincen-medencén. Ha a gyerek feneke alá ér, akkor hátrahúzza, ami ellen kénytelen úgy védekezni, hogy előre dől, vagy előre hajol, görnyedt testtartásban hordja a súlyt.

Ez a gerincet alkotó csigolyákra, porckorongokra, és a stabilizáló izmokra túl nagy terhelést jelent. Ettől nem erősödik a gyerek háta, hanem egy fokozott, egészségtelen terhelést rovunk rá.

A táska belső elosztása, tagolása is lényeges. Célszerű több nagyobb belső rekeszes, tagolt belső terű táskát választani. Az egyterű, nem tagolt táskában össze-vissza dőlnek a könyvek, füzetek, a testhelyzettől függően változik a táska súlypontja, ezáltal sokkal nehezebb a táska megtartása.

A legnagyobb súlyt viselő része, azaz ahova a legtöbb és legnagyobb könyvek és füzetek kell elférjenek a gerinchez legközelebb kell elhelyezkedjen, mert ezáltal csökkenthető az izommunka amivel a táskát cipelni kell.

Életkornak megfelelő táskát válasszunk. Az iskolát kezdő kisgyermekek számára kb. 2 évre vásárolunk táskát. Ez ne legyen nagy, gerinchez illeszkedjen, párnázott, széles, állítható vállpántú, könnyű, tagolt és viszonylag merev kiképzésű legyen. Nem tanácsos puhább anyagú, nagyobb hátizsákot választani!

A következő 2-3 évre már nagyobb táskát, vagy hátizsák jellegű,több rekeszes, bőséges állítási lehetőséggel ellátott darabot érdemes választani. A gyerekek ebben e korban rengeteget nőnek, elérik a kiskamasz kort.

Ezt követően nem a táska méretét érdemes növelni, hanem olyan tagolású, és strapabírású hátizsák jellegű táskát lehet választani, ami akár több évig kiszolgálja a kamaszt. Biztosítja a feltámaszkodást, a jó belső tartalom elosztás által a megfelelő súlyviselést.

Összegzésként tehát a jó iskolatáska: könnyű, testméretnek, testalkatnak megfelelő, feltámaszkodik a hátra, derék-medence részre, szimmetrikus terhelést biztosít, több rekeszes belső elosztású, a legnagyobb rekesze a gerinchez legközelebb helyezkedik el, vállpántjai, hevederjei párnázottak, állíthatóak.

Dr Kádas Éva

*Borítókép: Pezibear képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .