A magyar nyelv és irodalom tantárgy az egyik legnehezebb vizsga az érettségin. Nemcsak azért, mert sok az életrajz vagy tényanyag a korszakokról, helyesírási szabályokról, hanem azért is, mert a tényanyag mellett kreativitást és spontaneitást is kíván. Gondoljunk csak az írásbelire, ahol alkalmazni kell a fogalmazás szabályait, ismerni kell az epikus művek szerkezeti egységeit, vagy éppen a verseket kell összehasonlítani. Ha a szóbeli vizsgára gondolunk, akkor a 40 tétel megtanulása nagy kihívást jelent. Emiatt ettől jobban félnek a diákok, mint az írásbelitől. De hogyan készüljünk az irodalom szóbeli érettségire? Hogyan préseljünk a fejünkbe ennyi tételt? (Ha már az elmúlt években nem tanultunk rendszeresen…)

Nem kell pánikolni!

Könnyű mondani, tudjuk, de hidd el, semmi értelme. Minden helyzetből a lehető legjobbat kell kihozni. Első körben számold ki, mennyi időd van még a szóbeli vizsgáig. Ezután oszd be a tananyagot, hogy melyik nap hány tételt tanulsz meg. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy mellette ott van a többi vizsga is. Ezért érdemes a többivel együtt tervezni, vagyis minden tantárgyat ugyanúgy ossz be, mint a magyart!

Legyen koncepciód!

Nagyon fontos, hogy ne csak úgy nekiess a tételeknek, hanem legyen ésszerű a tanulásod. Ez azt jelenti, hogy a magolás ideje már rég lecsengett, helyébe a módszeres és kreatív tanulás lépett.

Például az irodalomtörténeti korszakokat jó, ha átlátod – mondjuk egy táblázat segítségével –, melyikre mi jellemző, mettől meddig tartott, és mely művek tartoznak oda. Ez már nagy segítség a szóbelin, hiszen már tudod, hogy kezdj el egy tételt.

A tételenként készített gondolattérkép szintén sokat segíthet a tananyag feldolgozásában, főleg, ha minden tétel közel azonos módon épül fel.

Legyen rutinod!

Például az irodalomtörténeti atlasz használatában, vagy éppen a szöveggyűjtemény forgatásában. Az előbbiben az a jó, hogy az összes, érettségin előforduló szerző élete benne van, és irodalomtörténeti áttekintést is nyújt.

A szöveggyűjteményben tudd, hogy mit nézz! Az évszám a vers alatt van, segít a költemény időben és korszakban való elhelyezésében. A verselemzés szempontjait szintén megtanulhatod (korszak, évszám, cím és a vers viszonya, szerkezet, költői képek és alakzatok, értelmezés stb.) Ezek abban segíthetnek téged, hogy ne kelljen mindent szóról szóra megtanulni.

Tudjuk, a tanulás munkával jár. Azonban a munka lehet élvezetes is, ha azt ésszerűen csinálja az ember. És persze reméljük, hogy nem érettségi előtt állsz neki megtanulni tanulni, de mivel eljutottál idáig, talán nem „üres lapként” készülsz az érettségire.

Eredményes felkészülést kívánunk Neked!


*Borítókép: Mario Aranda képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .