Mi lesz most? Még több mérés. Tanév elején is, tanév végén is. Több tantárgyi területen, több évfolyamban is. Szülők, gyermekek, pedagógusok aggódnak, tartanak tőle. Miért kell? Mi lesz az eredmény következménye?
A hivatalos közlemények szerint a mérések eredményeként nem az egyes tanulók, hanem az adott korosztályok kompetenciaterületenkénti iskolai szintű, körzeti és országos fejlődési helyzetét igyekszik jelezni a mérés. Ebből a további fejlesztési feladatokra vonatkozóan nyilván következtetéseket tudunk levonni.
Az alábbi mondatok hangsúlyozottan megjelennek az Okatatási Hivatal közleményében:

A tanulók a mérésekben mérési azonosító segítségével vesznek részt. A mérési azonosító
tanulóval való összekapcsolására csak az iskola és a szülő jogosult. Az Oktatási Hivatal
személyazonosításra alkalmatlan módon kapja meg és dolgozza fel az eredményeket.

Ebből induljunk ki! Szülőként és pedagógusként is koncentráljunk inkább arra, hogy ennek alapján kapunk egy objektív visszajelzést gyermekünk, tanítványunk tanulmányi helyzetére, az adott területeken kompetenciáinak pillanatnyi állapotára, hatékonyságára vonatkozóan. Vegyük le a terhet a gyerekek válláról! Én ezt mondanám:

– Nem vizsga!!! Ti most nem vizsgáztok. Közösen kapunk egy képet arról, hogyan állunk. Persze nekünk is megvan erről a saját gondolatunk, de most kapunk egy másik képet is. Összevetjük, és ennek alapján haladunk tovább. Ha valami nem megy olyan jól, ahogy kellene, többet fogjuk gyakorolni.

Tehát nem dolgozat, és lehetőség szerint ne is tegyük azzá. Ne legyen ebből tantárgyi jegy!
Ezzel levesszük kicsit a gyerekek válláról a terhet, a mérésekhez kötődő feszültséget.
Mindannyian tudjuk a stressz nagyon kicsi, egészséges mértéke növeli , de az ijedtségig, a félelemig fokozódó stressz biztos, hogy jelentősen csökkenti a teljesítményt.
Biztosan sokunknak vannak olyan emlékei vizsgahelyzetekről, hogy utólag megállapítottuk, még az sem jutott eszünkbe, amit pedig nyilvánvalóan tudtunk. Se szülőként, se tanárként ne hozzuk ilyen helyzetbe a gyerekeket! Érzelmi biztonságban minden jobban megy.

– Tudom, hogy képes vagy rá! Sokat gyakoroltunk. Az a lényeg, légy olyan nyugodt, hogy tudj figyelni, és akkor menni fog.

A „Tanulnijó” tanfolyamok tapasztalata is az, hogy ha sikerül olyan módszert találunk, ami biztonságot ad , akkor jönnek az eredmények. Ezért szeretem nagyon a gyerekektől ezeket a mondatokat:

  • Jééé, már tudom is!
  • Hát így biztos nem felejtem el!
  • Csak becsuktam a szemem egy pillanatra, és az egész táblázat megjelent előttem.
  • Hát én rajzoltam le, persze, hogy eszembe jutott!

*Borítókép: Jan Vašek képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .