Emlékszem, először nem voltam oda a szüleim ötletéért, hogy járjak erre a tanfolyamra. Kiskamasz fejjel úgy álltam a dologhoz, hogy felesleges lenne erre pazarolni másfél órát egy héten, hiszen így is gyorsan megtanultam minden iskolai anyagot. Tízen kezdtük el a Tanulni jó! névre keresztelt tanfolyamot, melyhez az elején hasonlóan hozzám, senkinek sem volt túl nagy kedve. Úgy gondoltuk, ez is csak egy újabb unalmas és haszontalan délutáni program lesz, de szerencsére tévedtünk.

Teltek a foglalkozások, úgy a harmadiknál tarthattunk, mikor már javulást tapasztaltunk a memória és logikai feladatok megoldásában. Ahogy nehezedtek a feladatok, úgy kezdtük egyre jobban élvezni a tanfolyam minden egyes percét. A foglalkozásokon sok olyan technikát sajátítottunk el, amelyeket már egyedül is tudunk használni. Ilyen például a táblázat és vázlatkészítés. Amikor vázlatot csináltunk emlékszem, mindig azt hozták fel példának, hogy a törikönyvben vastagon kiemelt szöveg a kettes, de ha egy kis időt és energiát is ráfordítunk, akár ötös is lehet az a bizonyos témazáró. Egyszóval humorosan és jó hangulatban töltöttük el a heti másfél órát.

Vázlatkészítés az egyik Tanulni Jó tanfolyamon.

A tanfolyam második felében – ami a mi kis csoportunknak a hetedik év elejébe is belecsúszott – elkezdtünk rendesen, csak a saját szövegeinkkel, megtanulandó leckéinkkel foglalkozni. Kiemelném, hogy sok tanfolyammal ellentétben a foglalkozást vezető pedagógus mindenkinek személyesen segített a házifeladatokban, de ha szükség volt rá, még túlórázott is velünk.

Számomra kellemes meglepetés volt, hogy ennyi figyelmetlen és makacs fiatalt sikerült lekötnie a Tanulni jó!-nak. A nagyobb motiváció érdekében minden alkalomkor kaptunk valamilyen csokit, cukrot vagy sütit. Igazából szerintem anélkül is dalolva jártunk volna az órákra.

A foglalkozást vezető pedagógus az egyik legsokszínűbb ember, akivel valaha találkoztam. Az elején mindenki azt hitte, hogy egy szigorú és karótnyelt tanár fog ránk felügyelni, de szerencsére nem. Margó néni mindig mindenkivel nagyon kedves és türelmes volt, sokszor velünk együtt nevetett egy viccen vagy bármin. Élmény volt vele dolgozni egy éven keresztül. Nem csak a tanulásban fejlődtünk a kezei alatt, de kétségtelenül az emberi kapcsolatok terén is kaptunk jó néhány leckét.

Bár a tanfolyamot csak a fele csoport fejezte be, mindenki tanult számára valami újat. Én például gyorsabban jegyzek meg akár oldalakat is egy tankönyvből a tanult praktikák segítségével, továbbá a memóriám is rengeteget fejlődött.

Végezetül én úgy gondolom, ez egy olyan program, amely le tudja kötni a gyerekek és akár a tinik energiáit is, közben pedig olyan dolgokat és technikákat sajátíthatnak el, amiket egész életükben használni tudnak.

Gaál Anna 8. B
2018. február – Zalaegerszegi Kertvárosi Általános Iskola

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .