Már nagyon várjuk. Mindenki. Gyermek, tanár, szülő. A digitális oktatás kimerítőbb, mint a normál.
És már jó ideje alig süt a Nap. Kimerülőben az akkumulátorok. Ez nagyon is érthető. Mindenki vágyik a pihenésre, a percenkénti beosztás nélküli létre.
Szerintem kell a kikapcsolódás. S kell, hogy legyen időnk az elcsendesedésre is. Igazán szimpatikus, hogy vannak, akik ilyenkor – advent idején – kiszállnak a közösségi médiából. Ha nem is a teljes adventi négy hét, de talán az utolsó hét karácsony előtt lehet csendes, nyugalmas.
Csak várni a csodatévő megszületést, az ajándékot, várni a megajándékozott mosolyát, örömét. Készülni rá.
Elkészíteni, felkészíteni.
Elkészíteni az ajándékokat, a karácsonyfát, a környezetet, a díszítést, felkészíteni a lelkünket.

És persze végre nem kell tanulni. Nem kell egyáltalán. De jó! Sok volt úgyis.
A téli szünet után viszont frissen kellene kezdeni az új esztendőt. Nem egyszerűen kipihenten, hanem frissen, üdén, tettre készen.
Aktív legyen hát a pihenés! Mindenkinek, de a gyerekeknek különösen. Ma már meg kell szervezni a programokat, hogy a gyerekek kimenjenek a szabad levegőre. Sajnos úgy tűnik, a nagy korcsolyázások, szánkózások az idén elmaradnak. A csapatos összeverődések, nagy kirándulások, focimeccsek sem lehetségesek. Így hát muszáj lesz elcsalnunk egymást – szülő a gyermekét, gyermek a szülőt – egyet biciklizni, sétálni, futni, túrázni.
Nekünk, a „Tanulnijó” tanfolyamok szervező csapatának, persze azt kell mondanunk, hogy sokat kártyázzatok, társasozzatok, meséljetek egymásnak.
Hiszen ezek a tevékenységek fejlesztik a tanuláshoz is szükséges képességeket. Mondjuk is, le is írjuk, fel is hívjuk rá mindig a figyelmet.
Tényleg nagyon fontos. És tényleg nagyon sok jó képességfejlesztő online játék létezik. De pontosan a „végre lehet pihenni” érzése miatt, hajlamosak vagyunk ebben az időszakban megfeledkezni a mozgásról. Pedig ilyenkor – amikor kevesebb a lehetőség, a kedv, a napsütés – még fontosabb gondolni rá, hogy a szabad levegőn való mozgással tudjuk csak karbantartani a szervezetünket, csak így tudjuk friss oxigénhez juttatni az agyunkat.
Tegyük hát, ne csak gondoljunk rá!

Áldott, szép adventi napokat, aktív pihenéssel töltött téli szünetet mindenkinek!

*Borítókép: Couleur képe a Pixabay -en.

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .