Gyermekeink továbbtanulásakor, szakmaválasztásánál érdemes arra is odafigyelnünk, hogy a tanulmányaik befejezése után a megszerzett tudással milyen esélyük lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Gyorsan változó világunkban vajon létezik-e majd az a szakma, amit megtanul.

Valószínűleg a ma is népszerű informatikai szakmák adják a jövő szakmáinak tekintélyes részét. A mobilkommunikáció, az okos eszközök, a virtuális valóság világában egyre több fejlesztőre és kreatív elmére lesz szükség. Mellette más számítógépes szakemberek is nélkülözhetetlenek lesznek a jövőben, hiszen az eszközöket karban is kell majd tartani

Ilyen új szakmák lehetnek például:

Szemétdizájner mérnök
Az ENSZ adatai szerint az emberek évente több mint 2 milliárd tonna szemetet termelnek. A szemétdizájner mérnök feladata az lesz, hogy okos módszereket dolgozzon ki a hulladék nagy mennyiségű újrahasznosítására. Minden iparág képviselői alkalmazni fogják őket, hogy hatékonyabb módokat találjanak melléktermékeik újrafelhasználására.

Szervkészítő
Sok ember halálát okozza, hogy nem áll rendelkezésre a szervátültetéshez elegendő emberi szerv illetve, hogy a beültetett szerveket nem tudja befogadni a beteg szervezete. Ez arra készteti a tudósokat, hogy a beteg saját sejtjeiből és más anyagokból hozzanak létre szerveket és testrészeket. Ezzel megelőzhető lenne az implantátumok kilökődése is a szervezetből.

Digitális valuta tanácsadó
A kriptovaluták, például a Bitcoin, a Litecoin használata iránt megnövekedett az érdeklődés. Bár a magánemberek között még kevesen vesznek részt a kriptovalutapiaci manőverekben, az bizonyos, óriási jövő előtt áll ez az ágazat. Amint fellendül a digitális valutákkal történő kereskedés, az embereknek szükségük lesz digitális pénzügyi tanácsadókra, hogy segítsék eligazodásukat ezen a még alig szabályozott területen.

eSport edző
A versenyképes online játékok egyre népszerűbbek. Az eSport edző segíthet a felkészülésben, a helyes stratégia felállításában és a versenyzők motiválásában.

Kiterjesztett valóság utazásszervező
Ezek a szakemberek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy gyakorlatilag bármit megtapasztaljanak, amit csak szeretnének. Megterveznek, létrehoznak, és ami a legfontosabb, személyre szabnak bármilyen elképzelt vagy valós utazást, hogy aztán a megrendelő egy VR szemüveget feltéve, otthon a saját karosszékében átélhesse azt. Ehhez a pozícióhoz filmiskolai végzettség, valamint az online szerepjátékok terén szerzett tapasztalat is szükséges, valamint “a fejre szerelhető vezető kijelző berendezések” kivételes ismerete.

Digitális detox terapeuta
Életünk nélkülözhetetlen részévé váltak a digitális eszközök. Mindenkinek a zsebében lapul egy, de néha több mobiltelefon. Ezzel együtt egyre többen válnak függővé az eszközeiktől és a közösségi felületektől. Okkal feltételezzük, hogy a probléma kezelésére specializálódott szakemberek is megjelennek, hogy segítség digitális méregtelenítésünket, elvonókúránkat.

Mindezen újdonságokhoz, a szakmai változások nyomon követéséhez a legfőbb képesség – amire mindenkinek szüksége lesz a közeljövőben – a folyamatos tanulás képessége. Ha ehhez vannak megfelelő módszereink, nyert ügyünk van. Nem merülünk el a változások tengerében, helytállunk az örökös megújulásban.

Cikkhez felhasznált források:

Szerző:  Fekete Zsuzsa

*Borítókép: Image by Mehedi Hassan from Pixabay

Számunkra fontos a véleménye.
Kérjük mondja el, írja le gondolatait a tanulással kapcsolatban felmerülő témákban!


További bejegyzések:


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .