Milyen a jó iskolatáska?

A jó táskaválasztás és táska hordás egész iskolás korban fontos, hiszen a kisgyerekkortól a serdülőkoron keresztül a fiatal felnőttkorig megfelelő táskával kell járjanak gyerekeink. A jó táska: az életkornak megfelelő méretű, típusú,könnyű, tagolt, ergonómiailag a gerinchez igazodó, tartós, jó teherbírású kell legyen.

Olvasd tovább

Menjen vagy ne? Melyiket válasszam?

Ezen a héten az iskolába lépés időszakát, nehézségeit szeretnénk bemutatni. No nem csak az általános iskolába kerülést vesszük górcső alá, hanem a további iskola váltásokkal is foglalkozunk majd. Heti témáink között előkerül természetesen, hogy mikor mit tehet a Szülő, milyen elvárásai lehetnek a gyermek irányába, s hogyan tudja átsegíteni ezeken a korántsem egyszerű helyzeteken.

Olvasd tovább

A Plukkido táblajátékokról

Minden családban, ahol pici gyermek van, nem ismeretlen problémák az ilyen helyzetek. S azt pedig tapasztalatból tudom, hogy a szülőknek íródott nevelési tanácsok kézikönyve sincs mindig kéznél. Pedig de jó lenne egy állandó segítő csapat! Éppen ezért tartottam zseniális ötletnek a Plukkido játékot. Azokban a nehéz pillanatokban amikor erre a csapatra lenne szükségünk, igazából ott teremnek a játékon keresztül mellettünk.

Olvasd tovább

Jákosan matekosan :) – Curiocity

Februárban volt szerencsénk részt venni egy rendezvényen, a Pedagógus Expón. Nem csak az oda érkező tanárok érdeklődése okozott örömet, hanem az is, hogy hasonlóan gondolkodó kiállítókkal találkozhattunk. Néhányat „elhozok” nektek 😊. Egy fontos dolgot szem előtt kell tartanunk mindig: játszani minden gyermek szeret, játékosan képességeket fejleszteni pedig minden szülő, minden tanár szeret, hiszen ez közös öröm.

Olvasd tovább

Aki bújt – bújt, aki nem – nem! Jövök!

Nem tudom ki, hogy van vele, de én nagyon szeretem nézni a gyerkőceimet, amikor játszanak. Mindig nagyokat nevetek rajtuk, már ha nem éppen egymást nyúzzák. Szokták mondani, hogy minden életkornak meg van a maga tipikus játéka. Ezt szerintem nagy mértékben befolyásolja a gyermek személyisége, hogy van-e tesó, anya meg apa mennyit foglalkozik vele, de az is, hogy jár-e bölcsibe vagy oviban meddig van bent.

Olvasd tovább

Mesevarázs

Kedvesek! A héten a meséről szedtünk össze minden olyan hasznos dolgot, amelyek fontosak lehetnek nektek. Olvashattok majd arról, hogy milyen hatással vannak a gyerekekre a mesék, hogy mennyivel lesz okosabb, kreatívabb, jobb tanuló a gyerkőc, lesz gazdagabb a szókincse, s arról is, hogy milyen meséket javasolunk mi.

Olvasd tovább

2019 érettségi: a matekfeladatokról…

Matematika szakosként minden évben érdeklődve várom, hogy milyen feladatokkal teszik próbára a fiatalok tudását. Éppen ezért kicsit vegyes érzelmekkel olvasom a feladatokkal kapcsolatos véleményeket akár a gyermekek akár a szülők részéről… Ugyan nem tanítok gimnáziumban, de ebben az évben is 4 gyerkőcöt készítettem fel az érettségire. Azt gondolom, hogy eléggé … Olvasd tovább

2019 májusa: érettségi! Elmélkedés a magyar írásbeli mentén…

Megmérettetés? Számvetés? Izgalom? Öröm vagy csalódás? Ez is, az is! Nem sokára kiderül! Idén kegyes volt a feladatlap az érettségi első napján. Talán nem érezték a jelöltek ezt a többórás munkafolyamat során, de utólag biztos belátta a többség, hogy a játékról, a játékkutatásról értekezni akár jónak is mondható. A játék … Olvasd tovább

Hát, elindult a tanév. Kinek hogy….

Többet segítünk, ha most kedvet csinálunk hozzá, sikerélményekhez juttatjuk őket, mintha a sok adatot, évszámot, definíciót bemagoltatjuk. Hiszen ezeket az is elfelejti, aki megtanulta. Az érzés viszont, amit a tanulás folyamata kiváltott a gyermekek lelkéből, örökre megmarad.

Olvasd tovább